Tuesday 18 February 2020

Πως να καταστρέψετε μία δημόσια επιχείρηση σε 4 απλά βήματα



Βήμα πρώτο: κερδίζετε τις εκλογές με την λεγόμενη μεγάλη πλειοψηφία, αγνοώντας επιδεικτικά την δυσαρέσκεια του κόσμου που εκφράζεται με ακόμη μεγαλύτερη αποχή. Οι εκλογές επιβραβεύουν το πρώτο κόμμα με 50 επιπλέον έδρες, στερώντας τες και κλέβοντάς τες  από τα μικρότερα κόμματα, που εάν δεν πιάσουν το 3%, οι ψηφοφόροι τους δεν εκπροσωπούνται από κανέναν. Και παρόλες αυτές τις μη δημοκρατικές συνθήκες, δεν υπάρχει ούτε ντροπή ούτε κάν ταπεινότητα. Πωλούν χωρίς ντροπή και ενδοιασμούς αυτά για τα οποία ο κόσμος τους εξέλεξε να διοικούν. Τα πωλούν λες και είναι η καλύβα του παππού τους. Και όταν τα πουλήσουν όλα, μαζί και την μάνα τους,  ο μόνος ρόλος που θα τους μείνει είναι η ψήφιση και η επιβολή περισσοτέρων άδικων νόμων δήθεν περι πάταξης του μονοπωλείου. Τα πωλούν λες και ο λαός εξέλεξε εκκαθαριστές της περιουσίας του. Εκκαθάριση γίνεται μετά την πτώχευση ή μετά τον θάνατο. Και εάν δεν έχουμε πτωχεύσει, μηπως μας πάνε για σκότωμα;  Απορώ που οι πολιτικοί κοκορεύονται για τις σπουδές τους, όταν τελικά αυτό που κάνουν, το ξεπούλημα, δεν χρειάζεται καμία απολύτως σπουδή. Ίσως τελικά να ήταν τα λεφτά του μπαμπά τους που τους αγόρασε το πτυχίο και κανονικά θα έπρεπε να δουλεύουν σε πιτσαρίες. Αλλά μάλλον θα πουλούσαν και τις πιτσαρίες.


Βήμα δεύτερο: τοποθετείτε ανίκανους διευθυντές σε νευραλγικές θέσεις στις κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες. Εάν έχουν προηγούμενη θητεία σε αντίστοιχες ανταγωνιστικές ιδιωτικές εταιρείες ακόμη καλύτερα. Εξάλλου είναι κάτι το τελείως Ελληνικό, μιας και οι Έλληνες εφήυραν και τον Δούρειο Ίππο. Οι εν λόγω διευθυντές προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλώσουν τις εταιρείες. Παλαιότερα κάναν όλες τις χάρες στους συνδικαλιστές, κυρίως τις ανόητες. Τώρα πιά κάνουν περιττά έξοδα, άχρηστες προσλήψεις, πωλούν μετοχές όταν είναι χαμηλά και μετά σπαταλούν τα μετρητά  αποκτώντας  λάθος υλικά με πανάκριβους διαγωνισμούς και ακόμη πιο μετά βγαίνουν και διαμαρτύρονται ότι για όλα φταίει η προηγούμενη διοίκηση και κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ η παροχή υπηρεσιών γίνεται προβληματική. Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται η εταιρεία και αρχίζουν οι διαροές προς άλλες ανταγωνιστικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Βήμα τρίτο: Αφού έχει απαξιωθεί η εταιρεία,  ότι έχει απομείνει τεμαχίζεται περαιτέρω  και την πουλάτε τμηματικά σε ιδιώτες, που έχουν στήσει ήδη επιχειρήσεις όρνεα, χωρίς κανένα βάθος, με αποκλειστικό σκοπό την απογύμνωση των δημοσίων εταιρειών μέσω του χρηματηστηρίου σε σούπερ μειωμένες τιμές, προτίνοντας σαν δικαιολογία ότι επιτέλους η εταιρεία θα δουλέψει καλά και θα δώσει δουλειά σε περισσότερο κόσμο. Δεν μιλάτε για τις χαμένες θέσεις εργασίας από το κλείσιμο τς δημόσιας επιχείρησης (αυτούς άλλωστε τους θεωρείτε βδέλλες) ή τους μισθούς πείνας που προσφέρουν ως αμοιβή στους υπαλλήλους τους οι ιδιωτικές  εταιρείες. Εξάλλου οι ίδιοι οι πολιτικοί μείωσαν με νόμους τους μισθούς, δεν φταίνε οι ιδιώτες... Δεν λέτε φυσικά  ότι το ζημιογόνο τμήμα συνεχίζει να το αναλαμβάνει το δημόσιο. Δεν λέτε ότι η φύση πολλών εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΜΕΤΡΟ, αεροδρόμια,  νοσοκομεία, εκπαίδευση,  κοκ, είναι τέτοια που πάντα υπάρχει ένα ζημιογόνο τμήμα αλλά συνήθως καλύπτεται από τα έσοδα- κέρδη των υπολοίπων τμημάτων ή από την φορολόγηση. Εφόσον όμως τα υπόλοιπα κερδοφόρα τμήματα έχουν πουληθεί και παράγουν κέρδος για τους νέους ιδιοκτήτες, παρουσιάζονται ψευδώς, σαν success story των ιδιωτών και ότι η αποτυχία των υπολοίπων είναι λόγω του ότι  είναι δημόσια. Λες και η λέξη δημόσιο είναι συνώνυμη με την αποτυχία. Λες και στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται άνθρωποι από άλλο πλανήτη.




Βήμα τέταρτο: Εάν παρόλο το δεύτερο και τρίτο βήμα τα πράγματα δεν πάνε  όπως τα θέλετε και η αντίδραση της  πλειοψηφίας του λαού δεν είναι η αναμενόμενη, δηλαδή επιμμένουν να στηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων με το να μην αποχωρούν από αυτές,  τότε ακριβαίνετε τις υπηρεσίες και ταυτοχρόνως απολύετε προσωπικό,  ώστε οι υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες και να μην λειτουργούν σωστά. Που θα πάει,  οι επίμονοι ανόητοι  Έλληνες, που δεν καταλαβαίνουν την αξία της ιδιωτικής εταιρείας,   θα κουραστούν να πληρώνουν για κακές υπηρεσίες και θα πάνε στις ιδιωτικές, που είναι φθηνότερες. Γιατί για καλύτερη ποιότητα, ούτε συζήτηση. Και αυτές υποστελεχωμένες είναι, και μάλιστα με κακοπληρωμένους υπαλλήλους. Ποιός υπάλληλος θα κάνει σωστά την δουλειά του όταν πληρώνεται με 3.60 Ευρω την ώρα; Και όταν εκλείψει ο μεγάλος ανταγωνιστής που είναι το δημόσιο, τότε θα ξεφαντώσουν οι ιδιώτες, κάνοντας ουσιαστικά μία κοινή τιμολόγηση των υπηρεσιών τους που μοιάζει με τράστ, είναι δηλαδή  μονοπώλειο. (βλ. εταιρείες τηλεφωνίας)  Και εάν η κοινωνική κατακραυγή είναι μεγάλη και δεν  τους συμφέρει πιά, θα πουλήσουν τις μετοχές τους σε ξένες εταιρείες. Παράδειγμα τρανό η τηλεφωνία, όπου ο ΟΤΕ πουλήθηκε αρχικά σε Έλληνες ιδιώτες (ΜΙG),  με τελικό αποδέκτη την Deutche telekoms. Δεν θα μείνω μόνο στο ότι  πουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής, παρότι όντως οι μετοχές αγοράστηκαν στο 1/4 τις αξίας τους, σχεδόν όσο ο τζίρος που έκανε ο ΟΤΕ, σε  ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ χρονιά. Ότι ο εξοπλισμός, το δίκτυο και η ακίνητη περιουσία είχε τουλάχιστον εικοσαπλάσια αξία.  Τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας δεν επιτρέπουν οι τηλεπικοινωνίες να είναι αποκλειστικά σε χέρια ιδιωτών και ξένων συμφερόντων.  Άλλο παράδειγμα ο κερδοφόρος ΟΠΑΠ του οποίου τα κέρδη πλήρωναν ένα σωρό πράγματα, που πουλήθηκε επίσης, όσο ακριβώς ο τζίρος που έκανε σε μία χρονιά.   Ο ΟΤΕ όμως, όπως και οι υπόλοιπες κοινοφελείς επιχειρήσεις, δεν έπρεπε να μπουν ποτέ προς πώληση. Τόσο επειδή επιτελούν έργο που δεν μπορέι να αποτελεί αντικείμενο κερδοφορίας από ανάλγητους ιδιώτες, εφόσον έχουν γίνει βασικά αγαθά δίχως τα οποία δεν μπορείς να ζεις στην σημερινή εποχή, αφετέρου η υπεραξία τους, ο κινητός και ακίνητος πλούτος τους, είναι ανυπολόγιστης αξίας και περιπλέκουν σε τεράστιο βαθμό τα πράγματα, όπως πχ, η αναμενώμενη πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων θα δεσμεύει τεράστιες περιοχές φυσικού πλούτου και κάλλους, όπως λίμνες και θα δίνει την δυνατότητα στους ιδιώτες να εκβιάζουν, όπως έγινε άλλωστε παλαιότερα και στις ΗΠΑ με τις εταιρείες ενέργειας.     




Τέλος, εάν παρόλα αυτά οι εταιρείες δεν έχουν ξεπουληθεί, είτε τις κλείνετε σε ένα βράδυ όπως έκανε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για την ΕΡΤ, είτε φέρνετε μία αριστερή κυβέρνηση και ξεπουλάει τις μετοχές σε ένα βράδυ για το 1/20 τις τιμής τους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες. Εμπρός λοιπόν ξεπουλήστε τα όλα και μετά περιμένετε να μειωθούν οι τιμές. Το μόνο που θα σας μείνει είναι το δικαίωμα να διαμαρτύρεστε γράφοντας στα blogs.


No comments:

Post a Comment