Tuesday 25 February 2020

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ΕΛΤΑ - Συνέχεια της προηγουμενης ανάρτησης¨"Πως να καταστρέψετε μία δημόσια επιχείρηση σε 4 απλά βήματα"

Τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, πολλοί άνθρωποι ζούνε, είτε αποκλειστικά, είτε συμπληρώνοντας το διαρκώς μειούμενο εισόδημά τους,  με το να πουλάνε τα προσωπικά τους αντικείμενα στο εξωτερικό μέσα από διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα - πλατφόρμες, όπως το ebay.

Η Ελλάδα είχε και έχει με τα ΕΛTΑ  ένα πολύ καλό και εκτεταμένο ταχυδρομικό δίκτυο που σε συνδυασμό με τις λογικές τιμές των ταχυδρομικών, έκαναν την πώληση από την Ελλάδα αρκετά θελκτική τόσο εκτός ΕΕ, αλλά κυρίως εντός.
Δυστυχώς μετά από  μία πολύ άστοχη αύξηση στα τιμολόγια τον Αύγουστο του  2013, που δυστυχώς αφαίρεσε υποκατηγορίες βάρους, ανεβάζοντας έτσι σε πολλές περιπτώσεις δυσανάλογα το μεταφορικό κόστος, έρχεται φέτος μία ακόμη αύξηση,  αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, δίνοντας στους πελάτες  μόλις μία εβδομάδα περιθώριο να προσαρμόσουν τις τιμές τους.
Αυτές οι αυξήσεις  σε πολλές καίριες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50 % φτάνοντας και το 150%, και η ταυτόχρονη συρρίκνωση των υποκατηγοριών βάρους και μεγέθους κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα και δίνουν την χαριστική βολή τόσο στο πελατολόγιο των ΕΛΤΑ, και κατ΄επέκταση  και στα ίδια τα ΕΛΤΑ, αφού δεν θα έχουν πιά πελάτες. 

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι πιστεύω ότι αυτές οι τιμολογιακές αλλαγές πιθανότατα δεν προέρχονται από τις τάξεις των ΕΛΤΑ, αλλά από τους κυβερνητικούς πολιτικούς, σε μία προσπάθεια να απαξιώσουν τα ΕΛΤΑ. (βλ. την προηγούμενη ανάρτηση)  Σε συνδυασμό με την μη ανανέωση των συμβάσεων των διανομέων, την μη αναπλήρωση πολλών μόνιμων κενών θέσεων, το κλείσιμο υποκαταστημάτων, την απόφαση να αναθεωρήσουν το σύστημα των ταχυδρομικών κωδικών, ειδικά αυτήν την στιγμή,  με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν λάβει απόφαση να σκοτώσουν την επιχείρηση και να την πουλήσουν σε ιδιώτες.

Δεν με νοιάζει τι ποσό θα αξιώσουν ή θα πάρουν. Τα ΕΛΤΑ, δεν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, όπως και οι άλλες εταιρείες κοινής ωφελείας. Όταν κάποιοι εξέλεξαν αυτή την κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες, δεν εξέλεξαν εκκαθαριστές για να τεμαχίσουν και να πουλήσουν τον δημόσιο πλούτο, αλλά διαχειριστές του, που θα τον διοικούν ευσυνείδητα και λογικά.



 

Πριν λίγο έγραψα μία επιστολή στα ΕΛΤΑ, που δημοσιεύω πιό κάτω. Σε περίπτωση απάντησης, θα την δημοσιεύσω επίσης.


Καλησπέρα σας,
με μεγάλη κατάπληξη είδα σήμερα το νέο τιμοκατάλογο των ΕΛΤΑ. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες!
Ειδικά για τους ανθρώπους που στέλνουν με το επιστολικό ταχυδρομείο έως 2 κιλά. Ένα χτυπητό παράδειγμα  τα εντός της Ευρώπης έχουν αύξηση από 22% (100γρ)  μέχρι 62%! (1-2 κιλά) Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι δεν υπάρχουν πια οι  ενδιάμεσες κατηγορίες βάρους που αφαιρέθηκαν από το 2013(350γρ, 750 γρ, 1,5κιλά), κάνουν την αποστολή στο εξωτερικό ασύμφορη και συνεπώς μη ανταγωνιστική. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό είναι  το ένα πράγμα που κρατάει το κατάστημα που εργάζομαι και από ότι ξέρω πάρα πολλούς επαγγελματίες. Με αυτόν τον τρόπο βεβαίως, όχι μόνο θα χάσουμε εμείς πωλήσεις και τελικά θα κλείσουμε, αλλά και τα ΕΛΤΑ.
Άλλο παράδειγμα  είναι η απαράδεκτη  χρέωση για τα γράμματα εσωτερικού, όπου από 0.72 Λ, ανέβηκε στα 1.90!!!! Και δεν είναι καν συστημένο! 150% αύξηση για το απλό γράμμα! Γιατί θέλετε να ξεπαστρέψετε την απλή αλληλογραφία; Εάν κάτι είναι ασύμφορο, επειδή ελάχιστοι το χρησιμοποιούν  δεν το ακριβαίνεις, αλλά το κάνεις πιό φθηνό για να το χρησιμοποιούν περισσότεροι και να βγάλεις από την ποσότητα.
Όλως ο κατάλογος έχει τέτοιες χτυπητές ζητήματα ή συνδυασμό ζητημάτων που κάνουν την αποστολή δυσβάσταχτη και τελικά ασύμφορη.
Κατανοώ ότι πιθανότατα απευθύνομαι σε λάθος ανθρώπους, καθότι φαντάζομαι ότι οι εμπνευστές των νέων τιμών δεν είναι ταχυδρομικοί, αλλά πολιτικοί με άλλους στόχους στο μυαλό τους, όπως το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ.
Έστω όμως και έτσι διαμαρτύρομαι εντόνως τόσο για τις παράλογες αυξήσεις όσο και για την ενσωμάτωση του επιστολικού ταχυδρομείου προς ΕΕ και τρίτες χώρες, που ανεβάζει δυσανάλογα το κόστος αποστολής εντός της ΕΕ, με την ελπίδα ότι οι διαμαρτυρίες θα φτάσουν και στα αυτιά των εμπνευστών. 

Ευελπιστώ τόσο σε μία απάντησή σας, όπως και σε διορθωτικές ενέργειες ώστε ο τιμοκατάλογος να είναι πιο δίκαιος και να βοηθά στο να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Με εκτίμηση
 

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete