Saturday, 14 March 2020

Γενέθλιες σκέψεις

Μικρές νεκρές μέρες, σαν μικρές αλεπούδες χτυπημένες από αυτοκίνητο σε επαρχειακό δρόμο. Περνώντας βλέπεις την κηλίδα πάνω στην άσφαλτο και μία θλίψη σε γεμίζει. Ήταν κάποτε μία αλεπού, γεμάτη προσδοκίες, αλλά ούτε να περάσει τον δρόμο δεν κατόρθωσε τελικά. Έτσι και οι μέρες, δεν κατόρθωσαν να φτάσουν στην άλλη πλευρά, να γίνουν αξέχαστες μνήμες. Ενσωματώθηκαν στον δρόμο, σε αυτό το γκρίζο συνεχές που τα καταπίνει λαίμαργα όλα, υποσχόμενο ότι σε πάει κάπου. Μόνο που πιά όλοι ξέρουμε που μας πάει. Και κανείς δεν θέλει να φτάσει εκεί. Ασχέτως εάν μερικές φορές το ευχόμαστε. 

Προτελευταία μέρα του χρόνου μου. Προσπαθώ να κοιτάξω πίσω και να βρω μία ανάμνηση, να την βαλσαμώσω και να την βάλω πάνω από το φανταστικό μου τζάκι. 

“Αυτή η ανάμνηση ήταν δύσκολο θήραμα”, θα έλεγα στην παρέα. 

Ποιό τζάκι, ποιά ανάμνηση, ποιά παρέα. Περιέργως δεν νιώθω καμιά πίκρα για όλα αυτά, παρότι τα σκέφτομαι. Είναι αυτή η διάρκεια μίας κατάστασης που ενώ πίστευες ότι ήταν παροδική, γίνεται η νέα πραγματικότητά σου μετά από ένα διάστημα. Εάν δεν σε σκοτώσει, σε αφήνει αναίσθητο στην άκρη του δρόμου.

Αλλά βρίσκεις τρόπους να μουδιάζεις τον πόνο. Άλλωστε είναι προτιμότερο και πιό εύκολο να μουδιάζεις τον πόνο, από το να υποφέρεις καθημερινά. Και κάποια στιγμή, εκεί που περνάς από τα νυχτερινά τούννελ της αργύπνοιας, με το μυαλό να παραπαίει κουρασμένο, τα ξανασκέφτεσαι, πιάνεις μιά φευγαλέα ματιά του εαυτού σου στους στρογγυλούς καθρέπτες του δρόμου και αναρωτιέσαι γιατί φαίνεσαι έτσι, πιά.

Φταίει ο καθρέπτης ή όντως έχεις αλλάξει;


Thursday, 12 March 2020

Ημερολόγιο καταστροφής της Ελλάδας - Οι Δημοσιογράφοι




Δεν επιθυμώ να μαντέψω το μέλλον. Είναι ήδη τόσο φανερό στα μάτια μου που ουσιαστικά το βιώνω στο παρόν. Ίσως επειδή τα νέα που οι δημοσιογράφοι ισχυρίζονται ότι ανακαλύπτουν, δεν είναι παρά μία πρόβα τζενεράλε για να δουν τις αντιδράσεις των πολίτων στις αποφάσεις που έχουν ήδη αποφασιστεί και θα παρουσιαστούν σαν λύσεις.

Αλλά ας γίνω συγκεκριμένος. Κανένας μεγαλοδημοσιογράφος δεν βγήκε να ερευνήσει το θέμα των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ, της ΕΥΔΑΠ, του ΟΠΑΠ  ή της ΔΕΗ, κοκ.Τα στοιχεία γνωστά και η σύνδεση των στοιχείων ακόμη πο έυκολη. Ευκολότερη και από πρόσθεση για παιδάκια της Α' δημοτικού.

Αλλά βεβαίως οι δημοσιογράφοι στα δημόσια μέσα ελέγχονται διαρκώς από την διοίκηση η οποία με την σειρά της προσλαμβάνεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Ελεύθερη δημοσιογραφία; Χμμμ... Εάν δεν μας κάνουν την κλείνουμε σε μιά νύχτα στο κάτω - κάτω.

Οι δε ιδιώτες, υποχρεωμένοι να παράγουν ένα προϊόν το οποίο θα μπορεί να τους φέρνει διαφημίσεις  που  εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους...

Ένα λεπτό. ΠΡΟΪΟΝ; ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ; Μήπως κάτι δεν πάει καλά με αυτούς τους όρους;

Μήπως τελικά όταν ένας δημοσιογράφος παίρνει μία διαφήμιση από μία εταιρεία, π.χ. ηλεκτρικού παρόχου, ή εξόρυξης χρυσού,  δεν μπορεί  να βγάζει άσχημες ειδήσεις εναντίον αυτού του παρόχου; 
Τι είδος ελεύθερης και αμερόληπτης δημοσιογραφίας είναι αυτό;

Άλλοι δημοσιογράφοι, απελπισμένοι στο να βρίσκουν διαρκώς νέες ειδήσεις, και αλληθωρίζοντας ζερβόδεξα ιδεολογικά, κάνουν ειδήσεις τις, δικές τους ή των αφεντικών τους,  θεωρίες τους περί έθνους, θρησκείας και εκπαίδευσης. Αυτό βεβαίως δεν είναι δημοσιογραφία, είναι προπαγάνδα.

Ελεύθερη δημοσιογραφία, και οτιδήποτε άλλο καλούμε ελεύθερο, είναι αυτό που δεν φοβάται να χάσει τίποτε από τα κεκτημένα του. Που θα πει την αλήθεια για να ενημερώσει τον κόσμο. Που θα διαχωρίσει την θέση του (ναι, και οι δημοσιογράφοι άνθρωποι είναι και μπορούν να έχουν προσωπική άποψη, αλλά έχουν και επίγνωση ότι αυτό είναι μόνον η δική τους άποψη) από την είδηση. Που θα αλλάξει την άποψή του, ομολογώντας το λάθος του. Που θα ελέγχει προς όφελος του λαού και όχι του δικού του.   Είναι δύσκολα όλα αυτά; Φυσικά και είναι. Και ειδικά όταν τα συμφέροντα είναι πολλά και αντικρουώμενα, ο δρόμος είναι ιδιαιτέρως μοναχικός. Αλλά δημοσιογράφος σημαίνει αυτά τα πράγματα. Δεν πηγαίνει κανείς για την λάμψη, την προβολή και τα λεφτά.  Ή μήπως όχι;



Οι κύριοι δημοσιογράφοι πρέπει να καταλάβουν ότι εφόσον δεν επιτελούν σωστά το έργο τους και ουσιαστικά εξυπηρετούν τα σχέδια των βρώμικων πολιτικών και των επιχειρηματιών φίλων τους, τελικά όχι μόνο θα μείνουν χωρίς δουλειά στο μέλλον, αλλά θα θεωρηθούν συνυπεύθυνοι για αυτά που συμβαίνουν σήμερα στην πατρίδα μας.


Tuesday, 3 March 2020

Απάντηση των ΕΛΤΑ στην διαμαρτυρία μου για την πρόσφατη αύξηση των τιμών. 03/03/2020

Σήμερα, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την επιστολή που έστειλα στα ΕΛΤΑ, (και θα την βρείτε στην προηγούμενη ανάρτηση) έλαβα την πιό κάτω απάντηση. Μία απάντηση που βεβαίως δεν απαντάει σε τίποτε, όπως μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια  οι κάθε φύσεως πολιτικοί και κομματικοί εκπρόσωποι. 
Ουσιαστικά λέει ότι μπορείς να χρησιμοιήσεις τις άλλες ταχυδρομικές εταιρείες  εάν σου αρέσει, αλλά βεβαίως ξέρουμε ότι οι άλλες εταιρείες είναι ιδιωτικές και αποσκοπούν μόνο στο κέρδος, ενώ τα ΕΛΤΑ, είναι μία δημόσια επιχείρηση που βεβαίως δεν θέλουμε να μπαίνει μέσα, αλλά θα θέλαμε το κέρδος να επιστρέφει στον πολίτη. 
Όμως με τις σαφείς εξοντωτικές οδηγίες της ΕΕ, περί μονοπωλειακής πολιτικής, ουσιαστικά υποχρέωσαν τις δημόσιες εταιρείες, να αλλάξουν τα χαμηλά τους τιμολόγια, ώστε να μπορούν και οι ιδιώτες να μπουν στην αγορά. Εάν όμως η αρχική σκέψη και στόχος ήταν οι καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες, τότε γιατί να υποχρεώσουν τις δημόσιες που ήταν οι πιό φθηνές να  ακριβήνουν τα τιμολόγιά τους; 
Η δε δικαιολογία ότι πολλές από αυτές τις επιδοτούσε το κράτος, εκτός ότι δεν είναι αλήθεια για πλήθος από αυτές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ κοκ)    δεν στέκει για υπηρεσίες όπου επιτελούν εθνικούς σκοπούς, όπως η ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΡΤ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ κοκ. Στις περισσότερες από αυτές, γίνεται μία διαρκής και σε βάθος χρόνου προσπάθεια να τις κάνουν ελλειματικές με διαφόρους τρόπους. 

Το δεύτερο που λέει είναι ότι για όποιο παράπονο, δεν έχουμε εμείς την ευθύνη ως ΕΛΤΑ, αλλά η ΕΕΤΤ που τα ενέκρινε. Δεν λέει βεβαίως ποιός τις πρότινε και τις άλλαξε.

Η ΕΕΤΤ, διορίζεται από την κυβέρνηση, οπότε δεν ξέρω πόσο ανεξαρτητη είναι. Αλλά θα το κυνηγήσω. Στην σελίδα της ΕΕΤΤ, λέει ότι εάν δεν τα βρείτε με την ΕΕΤΤ, απευθυνθείτε στον Συνήγορο του καταναλωτή. Βεβαίως αυτοί πιθανόν θα δηλώσουν αναρμόδιοι αλλά θα το κυνηγήσω και εκεί. Βεβαίως υπενθυμίζω ότι και ο Συνήγορος του Καταναλωτή συστήθηκε και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Καλημέρα σας,

Σε απάντηση του ηλεκτρονικού σας μηνύματος, σας ενημερώνουμε ότι ο ΕΛΤΑ ως Φορέας Παροχής Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, λειτουργεί σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και διαμορφώνει την τιμολογιακή του πολιτική, η οποία είναι ενιαία για όλη την ελληνική επικράτεια, ύστερα από την αξιολόγηση συγκεκριμένων στοιχείων και την τήρηση ορισμένων διαδικασιών.
Τα τιμολόγια για την παροχή των πάσης φύσεως ταχυδρομικών υπηρεσιών υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο από την Ανεξάρτητη Αρχή Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ενώ καμία μεταβολή τους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν υπάρξει γνωμοδότηση της παραπάνω Αρχής και έγκρισή της.

Με εκτίμηση,

Αθανασία Κοσμά



Τομέας Εξυπηρέτησης Πελατών
Διεύθυνση Πωλήσεων

Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε.
Αδριανουπόλεως 45 - 160 70 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
+30  800 11 82000 -  2103353100 - 2103353777
e-mail: service@elta-net.gr      


Tuesday, 25 February 2020

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ΕΛΤΑ - Συνέχεια της προηγουμενης ανάρτησης¨"Πως να καταστρέψετε μία δημόσια επιχείρηση σε 4 απλά βήματα"

Τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, πολλοί άνθρωποι ζούνε, είτε αποκλειστικά, είτε συμπληρώνοντας το διαρκώς μειούμενο εισόδημά τους,  με το να πουλάνε τα προσωπικά τους αντικείμενα στο εξωτερικό μέσα από διάφορα ηλεκτρονικά καταστήματα - πλατφόρμες, όπως το ebay.

Η Ελλάδα είχε και έχει με τα ΕΛTΑ  ένα πολύ καλό και εκτεταμένο ταχυδρομικό δίκτυο που σε συνδυασμό με τις λογικές τιμές των ταχυδρομικών, έκαναν την πώληση από την Ελλάδα αρκετά θελκτική τόσο εκτός ΕΕ, αλλά κυρίως εντός.
Δυστυχώς μετά από  μία πολύ άστοχη αύξηση στα τιμολόγια τον Αύγουστο του  2013, που δυστυχώς αφαίρεσε υποκατηγορίες βάρους, ανεβάζοντας έτσι σε πολλές περιπτώσεις δυσανάλογα το μεταφορικό κόστος, έρχεται φέτος μία ακόμη αύξηση,  αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, δίνοντας στους πελάτες  μόλις μία εβδομάδα περιθώριο να προσαρμόσουν τις τιμές τους.
Αυτές οι αυξήσεις  σε πολλές καίριες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50 % φτάνοντας και το 150%, και η ταυτόχρονη συρρίκνωση των υποκατηγοριών βάρους και μεγέθους κάνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα και δίνουν την χαριστική βολή τόσο στο πελατολόγιο των ΕΛΤΑ, και κατ΄επέκταση  και στα ίδια τα ΕΛΤΑ, αφού δεν θα έχουν πιά πελάτες. 

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι πιστεύω ότι αυτές οι τιμολογιακές αλλαγές πιθανότατα δεν προέρχονται από τις τάξεις των ΕΛΤΑ, αλλά από τους κυβερνητικούς πολιτικούς, σε μία προσπάθεια να απαξιώσουν τα ΕΛΤΑ. (βλ. την προηγούμενη ανάρτηση)  Σε συνδυασμό με την μη ανανέωση των συμβάσεων των διανομέων, την μη αναπλήρωση πολλών μόνιμων κενών θέσεων, το κλείσιμο υποκαταστημάτων, την απόφαση να αναθεωρήσουν το σύστημα των ταχυδρομικών κωδικών, ειδικά αυτήν την στιγμή,  με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν λάβει απόφαση να σκοτώσουν την επιχείρηση και να την πουλήσουν σε ιδιώτες.

Δεν με νοιάζει τι ποσό θα αξιώσουν ή θα πάρουν. Τα ΕΛΤΑ, δεν θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν, όπως και οι άλλες εταιρείες κοινής ωφελείας. Όταν κάποιοι εξέλεξαν αυτή την κυβέρνηση, αλλά και τις προηγούμενες, δεν εξέλεξαν εκκαθαριστές για να τεμαχίσουν και να πουλήσουν τον δημόσιο πλούτο, αλλά διαχειριστές του, που θα τον διοικούν ευσυνείδητα και λογικά.



 

Πριν λίγο έγραψα μία επιστολή στα ΕΛΤΑ, που δημοσιεύω πιό κάτω. Σε περίπτωση απάντησης, θα την δημοσιεύσω επίσης.


Καλησπέρα σας,
με μεγάλη κατάπληξη είδα σήμερα το νέο τιμοκατάλογο των ΕΛΤΑ. Οι αυξήσεις είναι τεράστιες!
Ειδικά για τους ανθρώπους που στέλνουν με το επιστολικό ταχυδρομείο έως 2 κιλά. Ένα χτυπητό παράδειγμα  τα εντός της Ευρώπης έχουν αύξηση από 22% (100γρ)  μέχρι 62%! (1-2 κιλά) Εάν συνυπολογίσει κανείς ότι δεν υπάρχουν πια οι  ενδιάμεσες κατηγορίες βάρους που αφαιρέθηκαν από το 2013(350γρ, 750 γρ, 1,5κιλά), κάνουν την αποστολή στο εξωτερικό ασύμφορη και συνεπώς μη ανταγωνιστική. Οι πωλήσεις στο εξωτερικό είναι  το ένα πράγμα που κρατάει το κατάστημα που εργάζομαι και από ότι ξέρω πάρα πολλούς επαγγελματίες. Με αυτόν τον τρόπο βεβαίως, όχι μόνο θα χάσουμε εμείς πωλήσεις και τελικά θα κλείσουμε, αλλά και τα ΕΛΤΑ.
Άλλο παράδειγμα  είναι η απαράδεκτη  χρέωση για τα γράμματα εσωτερικού, όπου από 0.72 Λ, ανέβηκε στα 1.90!!!! Και δεν είναι καν συστημένο! 150% αύξηση για το απλό γράμμα! Γιατί θέλετε να ξεπαστρέψετε την απλή αλληλογραφία; Εάν κάτι είναι ασύμφορο, επειδή ελάχιστοι το χρησιμοποιούν  δεν το ακριβαίνεις, αλλά το κάνεις πιό φθηνό για να το χρησιμοποιούν περισσότεροι και να βγάλεις από την ποσότητα.
Όλως ο κατάλογος έχει τέτοιες χτυπητές ζητήματα ή συνδυασμό ζητημάτων που κάνουν την αποστολή δυσβάσταχτη και τελικά ασύμφορη.
Κατανοώ ότι πιθανότατα απευθύνομαι σε λάθος ανθρώπους, καθότι φαντάζομαι ότι οι εμπνευστές των νέων τιμών δεν είναι ταχυδρομικοί, αλλά πολιτικοί με άλλους στόχους στο μυαλό τους, όπως το ξεπούλημα των ΕΛΤΑ.
Έστω όμως και έτσι διαμαρτύρομαι εντόνως τόσο για τις παράλογες αυξήσεις όσο και για την ενσωμάτωση του επιστολικού ταχυδρομείου προς ΕΕ και τρίτες χώρες, που ανεβάζει δυσανάλογα το κόστος αποστολής εντός της ΕΕ, με την ελπίδα ότι οι διαμαρτυρίες θα φτάσουν και στα αυτιά των εμπνευστών. 

Ευελπιστώ τόσο σε μία απάντησή σας, όπως και σε διορθωτικές ενέργειες ώστε ο τιμοκατάλογος να είναι πιο δίκαιος και να βοηθά στο να είμαστε ανταγωνιστικοί.

Με εκτίμηση
 

Tuesday, 18 February 2020

Πως να καταστρέψετε μία δημόσια επιχείρηση σε 4 απλά βήματα



Βήμα πρώτο: κερδίζετε τις εκλογές με την λεγόμενη μεγάλη πλειοψηφία, αγνοώντας επιδεικτικά την δυσαρέσκεια του κόσμου που εκφράζεται με ακόμη μεγαλύτερη αποχή. Οι εκλογές επιβραβεύουν το πρώτο κόμμα με 50 επιπλέον έδρες, στερώντας τες και κλέβοντάς τες  από τα μικρότερα κόμματα, που εάν δεν πιάσουν το 3%, οι ψηφοφόροι τους δεν εκπροσωπούνται από κανέναν. Και παρόλες αυτές τις μη δημοκρατικές συνθήκες, δεν υπάρχει ούτε ντροπή ούτε κάν ταπεινότητα. Πωλούν χωρίς ντροπή και ενδοιασμούς αυτά για τα οποία ο κόσμος τους εξέλεξε να διοικούν. Τα πωλούν λες και είναι η καλύβα του παππού τους. Και όταν τα πουλήσουν όλα, μαζί και την μάνα τους,  ο μόνος ρόλος που θα τους μείνει είναι η ψήφιση και η επιβολή περισσοτέρων άδικων νόμων δήθεν περι πάταξης του μονοπωλείου. Τα πωλούν λες και ο λαός εξέλεξε εκκαθαριστές της περιουσίας του. Εκκαθάριση γίνεται μετά την πτώχευση ή μετά τον θάνατο. Και εάν δεν έχουμε πτωχεύσει, μηπως μας πάνε για σκότωμα;  Απορώ που οι πολιτικοί κοκορεύονται για τις σπουδές τους, όταν τελικά αυτό που κάνουν, το ξεπούλημα, δεν χρειάζεται καμία απολύτως σπουδή. Ίσως τελικά να ήταν τα λεφτά του μπαμπά τους που τους αγόρασε το πτυχίο και κανονικά θα έπρεπε να δουλεύουν σε πιτσαρίες. Αλλά μάλλον θα πουλούσαν και τις πιτσαρίες.


Βήμα δεύτερο: τοποθετείτε ανίκανους διευθυντές σε νευραλγικές θέσεις στις κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες. Εάν έχουν προηγούμενη θητεία σε αντίστοιχες ανταγωνιστικές ιδιωτικές εταιρείες ακόμη καλύτερα. Εξάλλου είναι κάτι το τελείως Ελληνικό, μιας και οι Έλληνες εφηύραν και τον Δούρειο Ίππο. Οι εν λόγω διευθυντές προσπαθούν με κάθε τρόπο να αλώσουν τις εταιρείες. Παλαιότερα κάναν όλες τις χάρες στους συνδικαλιστές, κυρίως τις ανόητες. Τώρα πια κάνουν περιττά έξοδα, άχρηστες προσλήψεις, πωλούν μετοχές όταν είναι χαμηλά και μετά σπαταλούν τα μετρητά  αποκτώντας  λάθος υλικά με πανάκριβους διαγωνισμούς και ακόμη πιο μετά βγαίνουν και διαμαρτύρονται ότι για όλα φταίει η προηγούμενη διοίκηση και κυβέρνηση. Εν τω μεταξύ η παροχή υπηρεσιών γίνεται προβληματική. Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται η εταιρεία και αρχίζουν οι διαρροές προς άλλες ανταγωνιστικές ιδιωτικές επιχειρήσεις.


Βήμα τρίτο: Αφού έχει απαξιωθεί η εταιρεία,  ότι έχει απομείνει τεμαχίζεται περαιτέρω  και την πουλάτε τμηματικά σε ιδιώτες, που έχουν στήσει ήδη επιχειρήσεις όρνεα, χωρίς κανένα βάθος, με αποκλειστικό σκοπό την απογύμνωση των δημοσίων εταιρειών μέσω του χρηματιστηρίου σε σούπερ μειωμένες τιμές, προτείνοντας σαν δικαιολογία ότι επιτέλους η εταιρεία θα δουλέψει καλά και θα δώσει δουλειά σε περισσότερο κόσμο. Δεν μιλάτε για τις χαμένες θέσεις εργασίας από το κλείσιμο τς δημόσιας επιχείρησης (αυτούς άλλωστε τους θεωρείτε βδέλλες) ή τους μισθούς πείνας που προσφέρουν ως αμοιβή στους υπαλλήλους τους οι ιδιωτικές  εταιρείες. Εξάλλου οι ίδιοι οι πολιτικοί μείωσαν με νόμους τους μισθούς, δεν φταίνε οι ιδιώτες... Δεν λέτε φυσικά  ότι το ζημιογόνο τμήμα συνεχίζει να το αναλαμβάνει το δημόσιο. Δεν λέτε ότι η φύση πολλών εταιρειών όπως η ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΜΕΤΡΟ, αεροδρόμια,  νοσοκομεία, εκπαίδευση,  κοκ, είναι τέτοια που πάντα υπάρχει ένα ζημιογόνο τμήμα αλλά συνήθως καλύπτεται από τα έσοδα- κέρδη των υπολοίπων τμημάτων ή από την φορολόγηση. Εφόσον όμως τα υπόλοιπα κερδοφόρα τμήματα έχουν πουληθεί και παράγουν κέρδος για τους νέους ιδιοκτήτες, παρουσιάζονται ψευδώς, σαν success story των ιδιωτών και ότι η αποτυχία των υπολοίπων είναι λόγω του ότι  είναι δημόσια. Λες και η λέξη δημόσιο είναι συνώνυμη με την αποτυχία. Λες και στον ιδιωτικό τομέα εργάζονται άνθρωποι από άλλο πλανήτη.




Βήμα τέταρτο: Εάν παρόλο το δεύτερο και τρίτο βήμα τα πράγματα δεν πάνε  όπως τα θέλετε και η αντίδραση της  πλειοψηφίας του λαού δεν είναι η αναμενόμενη, δηλαδή επιμένουν να στηρίζουν τον δημόσιο χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων με το να μην αποχωρούν από αυτές,  τότε ακριβαίνετε τις υπηρεσίες και ταυτοχρόνως απολύετε προσωπικό,  ώστε οι υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες και να μην λειτουργούν σωστά. Που θα πάει,  οι επίμονοι ανόητοι  Έλληνες, που δεν καταλαβαίνουν την αξία της ιδιωτικής εταιρείας,   θα κουραστούν να πληρώνουν για κακές υπηρεσίες και θα πάνε στις ιδιωτικές, που είναι φθηνότερες. Γιατί για καλύτερη ποιότητα, ούτε συζήτηση. Και αυτές υποστελεχωμένες είναι, και μάλιστα με κακοπληρωμένους υπαλλήλους. Ποιος υπάλληλος θα κάνει σωστά την δουλειά του όταν πληρώνεται με 3.60 Ευρω την ώρα; Και όταν εκλείψει ο μεγάλος ανταγωνιστής που είναι το δημόσιο, τότε θα ξεφαντώσουν οι ιδιώτες, κάνοντας ουσιαστικά μία κοινή τιμολόγηση των υπηρεσιών τους που μοιάζει με τράστ, είναι δηλαδή  μονοπώλιο. (βλ. εταιρείες τηλεφωνίας)  Και εάν η κοινωνική κατακραυγή είναι μεγάλη και δεν  τους συμφέρει πια, θα πουλήσουν τις μετοχές τους σε ξένες εταιρείες. Παράδειγμα τρανό η τηλεφωνία, όπου ο ΟΤΕ πουλήθηκε αρχικά σε Έλληνες ιδιώτες (ΜΙG),  με τελικό αποδέκτη την Deutche telekoms. Δεν θα μείνω μόνο στο ότι  πουλήθηκαν έναντι πινακίου φακής, παρότι όντως οι μετοχές αγοράστηκαν στο 1/4 τις αξίας τους, σχεδόν όσο ο τζίρος που έκανε ο ΟΤΕ, σε  ΜΙΑ ΜΟΝΟΝ χρονιά. Ότι ο εξοπλισμός, το δίκτυο και η ακίνητη περιουσία είχε τουλάχιστον εικοσαπλάσια αξία.  Τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας δεν επιτρέπουν οι τηλεπικοινωνίες να είναι αποκλειστικά σε χέρια ιδιωτών και ξένων συμφερόντων.  Άλλο παράδειγμα ο κερδοφόρος ΟΠΑΠ του οποίου τα κέρδη πλήρωναν ένα σωρό πράγματα, που πουλήθηκε επίσης, όσο ακριβώς ο τζίρος που έκανε σε μία χρονιά.   Ο ΟΤΕ όμως, όπως και οι υπόλοιπες κοινωφελείς επιχειρήσεις, δεν έπρεπε να μπουν ποτέ προς πώληση. Τόσο επειδή επιτελούν έργο που δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο κερδοφορίας από ανάλγητους ιδιώτες, εφόσον έχουν γίνει βασικά αγαθά δίχως τα οποία δεν μπορείς να ζεις στην σημερινή εποχή, αφετέρου η υπεραξία τους, ο κινητός και ακίνητος πλούτος τους, είναι ανυπολόγιστης αξίας και περιπλέκουν σε τεράστιο βαθμό τα πράγματα, όπως πχ, η αναμενόμενη πώληση υδροηλεκτρικών εργοστασίων θα δεσμεύει τεράστιες περιοχές φυσικού πλούτου και κάλλους, όπως λίμνες και θα δίνει την δυνατότητα στους ιδιώτες να εκβιάζουν, όπως έγινε άλλωστε παλαιότερα και στις ΗΠΑ με τις εταιρείες ενέργειας.     




Τέλος, εάν παρόλα αυτά οι εταιρείες δεν έχουν ξεπουληθεί, είτε τις κλείνετε σε ένα βράδυ όπως έκανε η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ για την ΕΡΤ, είτε φέρνετε μία αριστερή κυβέρνηση και ξεπουλάει τις μετοχές σε ένα βράδυ για το 1/20 τις τιμής τους, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τράπεζες. Εμπρός λοιπόν ξεπουλήστε τα όλα και μετά περιμένετε να μειωθούν οι τιμές. Το μόνο που θα σας μείνει είναι το δικαίωμα να διαμαρτύρεστε γράφοντας στα blogs.