Friday 12 May 2023

Τα ψευτοδιλλήματα των εκλογών 2023 και η επόμενη μέρα.

 

 
Πριν αρκετά χρόνια, κατά την διάρκεια της θητείας μου στο στρατό, θυμάμαι που συζητούσα με έναν φίλο σχετικά με την ανυπαρξία κάποιου κόμματος ή γενικότερα πολιτικού σχηματισμού, που να εκφράζει τις δικές μου ανησυχίες και τα πιστεύω μου, έστω κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Θεωρούσα ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε τότε, όσο και η ΝΔ που ήταν το άλλο μεγάλο κόμμα που κυβέρνησε ακριβώς πριν, δεν είχαν καμία απολύτως διαφορά στην πολιτική τους. Η εναλλαγή τους στην εξουσία δεν είχε κανένα θετικό αντίκτυπο για τον μέσο πολίτη. Λειτουργούσαν όμως θαυμάσια για τους λεγόμενους "δικούς τους ανθρώπους" είτε αυτά ήταν τα γαλάζια παιδιά, είτε ήταν πρασινοφρουροί. Και φυσικά,  λειτουργούσαν ακόμη πιό καλά για τους χρηματοδότες των δύο κομμάτων.  
 
Μέχρι τις μέρες μας δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε. Η μόνη διαφορά από τότε είναι ότι την θέση του ΠΑΣΟΚ την έχει πάρει  στις μέρες μας ο ΣΥΡΙΖΑ, άν και το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ανακαταλάβει την θέση του ως το δεύτερο κόμμα. Φυσιολογικά το ΠΑΣΟΚ δεν θα έπρεπε να υπάρχει πιά σαν κόμμα, ειδικά  μετά από την σωρεία  λάνθασμένων επιλογών, (δεν τολμώ να σκεφτώ ότι αυτά έγιναν επίτηδες, αν και πολλά στοιχεία οδηγούν σε τέτοια συμπεράμσατα)  και της σπατάλης, όσο και των πολιτικών που έκλεισαν τις μεγάλες παραγωγικές επιχειρήσεις και δεν επέτρεψαν σε άλλες να ανοίξουν, να παραμείνουν  ή να έλθουν στην Ελλάδα,τόσο στην δεκαετία του 80, όσο και επί Σημίτη και φυσικά με τον έτερο Παπανδρέου ΓΑΠ, ο οποίος μας έριξε στο πρώτο μνημόνιο.
 

 
Στο μεταξύ όμως, η Ελλάδα, πιθανότατα λόγω αυτών των λανθασμένων επιλογών και των κακών χειρισμών,  έγινε για μία ακόμη φορά αποικία χρέους, και έγινε ολοφάνερο ότι τα λεγόμενα κόμματα  εξουσίας, λειτουργούσαν και ακόμη λειτουργούν ως  φερέφωνα  ξένων κέντρων αποφάσεων  και κυβερνήσεων, αφού οι επιλογές τους δεν είναι προς των συμφέρον των Ελλήνων και πιά δεν έχουν ουσιαστικά κανέναν δικαίωμα αποφάσεων.  Η Ελλάδα είναι από καιρό εκβιαζόμενη με οικονομικό στραγγαλισμό, πολύ πριν το 2009-2010.  Πιθανότατα από το τέλος του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για τους κυβερνώντες, από τότε έως σήμερα.
 
Από ότι φαίνεται από τις τελευταίες πινελιές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αυτοί  που μας εκβιάζουν δεν ενδιαφέρονται πιά για της πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά βλέποντας ότι τόσο ο λαός όσο και οι πολιτικοί δεν προβάλουν κάποια ουσιαστική αντίσταση, τόσο στην καθημερινότητα τους όσο και στις εθνικές εκλογές, θέλουν να μας πάρουν τα πάντα. Όχι μόνο τις δημόσιες επιχειρήσεις, όχι μόνο τα σπίτια, όχι μόνο τις παραγωγικές δουλειές, όχι μόνο την αξιοπρέπεια, αλλά και την ίδια μας την ζωή. Η πλήρης αδιαφορία για το μέλλον των ανθρώπων φαίνεται τόσο από την απαξίωση της παιδείας και της υγείας, όσο και από τους εργατικούς και φορολογικούς νόμους που ψηφίζονται. Εκτός του ότι η συνεχής αλλαγή του νομοθετικού και φορολογικού πλαισίου  επιφέρει μεγάλη αστάθεια στις μικρές επιχειρήσεις και στον πολίτη που δεν μπορεί να προγραμματίσει τίποτε μακροπρόθεσμα, είναι και από μόνες τους επιζήμιες, αφού όσο λογικοί και σύγχρονοι και να φαίνονται οι νόμοι αυτοί, απευθύνονται και πλήττουν κυρίως έναν πληθυσμό που ζει μέσα στην ανέχεια και την φτώχεια και όχι τους εύρωστους οικονομικά πολίτες, οι οποίοι ούτως ή άλλως δρούν υπεράνω του νόμου. Ένας νόμος δεν είναι καλός από μόνος του. Πρέπει να ταιριάζει και στις περιστάσεις. 
 

 
Υπάρχουν πολλοί νόμοι στην Ελλάδα που εάν τους θέσεις εκτός του παρόντος Ελληνικού πλαισίου, πιθανότατα θα φαίνονται όχι μόνο δίκαιοι και λογικοί, αλλά και απαραίτητοι. Στην πραγματικότητα η εφαρμογή ενός πλέγματος τέτοιων νόμων φέρνει περισσότερη φτώχια και αδικία από ποτέ. Χώρια ότι πολλές φορές υπάρχει σύγχιση μεταξύ του νόμιμου, του λογικού  και του δίκαιου. Ειδικά όταν τα κόμματα εξουσίας, τα οποία μοιάζουν εκπληκτικά μεταξύ τους, ασχέτως δεξιού ή αριστερού προσανατολισμού, εκλέγουν  δικαστικούς, με παρόμοια με την δική τους οπτική του κόσμου. Η στρέβλωση του νόμου που παρατηρείται υπάρχει για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Οι δικαστές δεν πρέπει να εκλέγονται από την εκάστοτε κυβέρνηση, ώστε όντως να έχουν την άνεση να ελέγχουν τους νόμους που ψηφίζονται και συνεπώς να υπάρχει η διάκριση των εξουσιών. Ο δε Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλέγεται από τον λαό, ώστε να έχει λαϊκή εντολή και στήριξη και αποκτώντας ξανά το μεγαλύτερο μέρος των εξουσιών που του αφαιρέθηκε,  να μπορεί τόσο να ελέγχει το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, όσο και να μην ενδίδει σε πιέσεις από την εκάστοτε κυβέρνηση, που φέρουν την μορφή των, πολλές φορές, επαίσχυντων Προεδρικών Διαταγμάτων. Αυτή την στιγμή, ο Πρόεδρος είναι ένα διακοσμητικό πρόσωπο, που ξεπληρώνει την χάρη για τον τίτλο τιμής και τον παχυλό μισθό του με το να υπογράφει προεδρικά διατάγματα για ζητήματα που η κυβέρνηση θέλει να περάσει γρήγορα. 

Όμως εάν το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε μερικώς για την μακρόχρονη καταστροφική διακυβέρνηση ,  με την απώλεια μεγάλης μερίδας της εκλογικής του βάσης, η ΝΔ δυστυχώς δεν δείχνει να έχει χάσει σε συσπείρωση αρκετούς ψηφοφόρους. Είναι δυστυχώς ακόμη ένας από τους πλέον επικίνδυνος μνηστήρες της εξουσίας και κίνδυνος για την δημοκρατία και την ζωή των Ελλήνων πολιτών. 



Η ΝΔ, είναι μακράν ο μεγαλύτερος καταστροφέας της Ελλάδας. Και αυτό επειδή τα ανώτατα στελέχη της, είναι διαποτισμένα από ένα πνεύμα νεοφιλελευθερισμού, που ουσιαστκά σημαίνει να πουλήσουν σε ιδιώτες όλη την κρατική περιουσία. Βεβαίως το μοντέλο αυτό έχει δοκιμαστεί και αποτύχει και μάλιστα θεωρείται  ήδη παρωχημένο για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά οι ίδιοι το εστερνίζονται σε απίστευτο βαθμό. Δείχνουν να πιστεύουν  ότι η αποτυχία να φέρει τα θετικά αποτελέσματα που οι ίδιοι προπαγανδίζουν, δεν οφείλεται στο ότι κάνουν λάθος με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά στο ότι δεν έχουν πουλήσει ήδη τα πάντα, ότι δεν πουλήθηκαν αρκετά γρήγορα ή ότι η κοινωνία τους φέρνει μεγάλη αντίσταση και λόγω αυτής της αντίστασης δεν λειτουργούν.  Σα να μην κατανοούν ότι οι δήθεν επενδύσεις που προέρχονται από τις ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων, δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή την πλειοψηφία των πολιτών της Ελλάδας. Π.χ. η πώληση των λιμανιών και των αεροδρομίων, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ,  η μελετημένη χρεωκοπεία της  Ολυμπιακής Αεροπορίας και η πλήρης απελευθέρωση - πώληση των ναυτιλιακών γραμμών, έχει ως αποτέλεσμα να  αποφέρει ελάχιστα έσοδα σε σχέση με αυτά που θα μπορούσαν να επιστρέφονται στο κράτος, εάν οι επιχειρήσεις αυτές ήταν ακόμη κρατικές. Δυστυχώς αυτοί που τα εξαγόρασαν ακρίβυναν σε τέτοιο βαθμό τις χρεώσεις τους, που κάνουν την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική για τον ξένο τουρίστα και σαφώς εντελώς αφιλόξενη για τον ντόπιο, που δεν μπορεί πιά να αντέξει το κόστος ζωής, της  μετακίνησης, πόσο μάλλον να κάνει διακοπές στον τόπο του! 

Οι πολιτικοί της ΝΔ, που διατείνονται ότι έχουν ανώτερες σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και δείχνουν να τα γνωρίζουν όλα, αρνήθηκαν να διαχειριστούν τις δημόσιες επιχειρήσεις ώστε να προσφέρουν υπηρεσίες προσιτές στον Έλληνα πολίτη. Απλά τις ξεπούλησαν σε ιδιώτες, ξεχνώντας όλα τα παραδείγματα ανά την υφήλιο που αποδεικνύουν το αντίθετο, ότι δηλαδή τέτοιες υπηρεσίες γίνονται πιό ακριβές και χειρότερες. Το δυστύχημα στα Τέμπη ήρθε να το θυμίσει σε αρκετό κόσμο, αλλά δυστυχώς η τυφλότητα που υπάρχει ανάμεσα στους πιστούς των κομμάτων για τα άσχημα του κόμματός τους, ισχύει σε πολλαπλάσιο βαθμό για τους πιστούς της ΝΔ. Και επειδή τα Τέμπη ήταν απλώς το πιό πρόσφατο και τραγικό δεν πρέπει να ξεχνάμε πιο πρίν την πώληση της κερδοφόρας ΔΕΗ που ξεπουλήθηκε για λιγότερο από 2 δις, και ένα χρόνο μετά τα είχε πάρει πίσω από τις "επιδοτήσεις" ρεύματος, τα νομοθετήματα που αχρήστευαν την υγεία και την παιδεία μας, την πώληση του κερδοφόρου ΟΤΕ, του επίσης κερδοφόρου ΟΠΑΠ, την προσπάθεια πώλησης του νερού και το ανερυθρίαστο ψεύδος του πρωθυπουργού Μητσοτάκη ότι δεν προσπάθησε ποτέ να το κάνει και ένα σωρό άλλα που θα χρειαζόμαστε σελίδες ολόκληρες για να καταγράψουμε και να αναλύσουμε.
 

 
Βεβαίως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε καθόλου πίσω σε όλα αυτά. Το 2015 που βγήκε, και ενώ είχε την στήριξη του λαού, ακόμη και όταν έκλεισε τις τράπεζες για να τον τρομάξει, πριν το δημοψήφισμα,  κατάφερε καίρια χτυπήματα στα εισοδήματα και στις συντάξεις, ψήφισε τρίτο μνημόνιο, έσωσε τις τράπεζες με χρήματα των Ελλήνων για να τις χαρίσει τον Οκτώβριο του 2015 σε ιδιώτες, χάρισε, χωρίς να έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση,   το όνομα Μακεδονία, ανοίγοντας με παράλογο τρόπο  μια μόνιμη πληγή στα Βαλκάνια, έβαλε στο υπερταμείο όλες τις επιχειρήσεις που φυσικά πουλήθηκαν αργότερα τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το διάδοχό του κόμμα, στην εξουσία, την ΝΔ και ο καθένας ισχυριζόταν ότι έφταιγε ο άλλος για την πώληση. Ε, λοιπόν φταίνε και οι δύο και ήταν απλώς συμπαιγνία. Πάντως όπως και να το δούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε κανένα απολύτως καλό για τον τόπο και τον Έλληνα πολίτη. Απλώς αυτοί που είχαν μια ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει από ένα αριστερό κόμμα, κατάλαβαν ότι μια κυβέρνηση με στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ και εκατομμυριούχους με μετοχές στην BlackRock δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι αριστερό κόμμα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να φέρει καμία αλλαγή, παρά θα κάνει ακριβώς αυτά που έκανε και η ΝΔ, πριν και μετά από αυτούς. 
 

 
 
Δεν θα γράψω εκτενώς για τα υπόλοιπα κόμματα  που ήταν μέχρι πρότινος στην Βουλή. Δεν χρειάζεται να γράψω πολλά για το σχεδόν γραφικό ΚΚΕ, που η ξύλινη γλώσσα του και η ιδεολογική του γραμμή είναι ικανή να τρομάξει οποιονδήποτε εχέφρωνα άνθρωπο θα τολμήσει να σκεφτεί τον τρόπο εφαρμογής αυτών των ιδεών. Δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με τον τηλεπωλητή Βελόπουλο, που απλώς άλλαξε τα είδη και τα πουλάει μέσα από την Βουλή. Δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με τον Βαρουφάκη, ο οποίος έχασε πολλούς πόντους με το να μην παραιτηθεί αμέσως μετά τις ανεπιτυχείς συνομιλίες με τον Σόιμπλε τον Φεβρουάριου του 2015 και δυστυχώς δεν πρόκειται να τους ξανακερδίσει.  



Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ανθρώπου είναι η φαντασία του. Του επιτρέπει να ταξιδεύει μέσα στον χρόνο, να δημιουργεί νοητά, να εξερευνά λύσεις, να εφευρήσκει, να αναλύει και να δημιουργεί. Το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι επίσης η φαντασία, που τον κάνει να νομίζει ότι είναι παντοδύναμος, ότι ό,τι σκέφτεται μπορεί να γίνει πραγματικότητα, που θα την επιβάλει σε όλους τους υπόλοιπους γύρω του, και που οδηγεί στην ύβρι και στον αφανισμό του. Ας φανταστούμε λοιπόν έναν κόσμο χωρίς τους συγκεκριμένους ανθρώπους που τόσα χρόνια μας βασανίζουν με τις πράξεις τους.  

 



Οι εκλογές που έρχονται είναι με απλή αναλογική. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον κόσμο να ψηφίσει μικρά κόμματα που εάν πάρουν αρκετές έδρες, θα μπορούν να ασκήσουν πίεση  στα μεγάλα κόμματα που λόγω μεγέθους θα έχουν τον πρώτο λόγο για σχηματισμό κυβέρνησης. Θα φανερώσει επίσης ότι ο κόσμος δεν δέχεται τα ψευτοδιλλήματα και το μη χείρον βέλτιστο, αφού αυτό μας οδήγησε εδώ που είμαστε. Ας στείλουμε όλους αυτούς τους ανεπρόκοπους, ανεπάγγελτους, απατεώνες, ψεύτες και καταχραστές του δημόσιου πλούτου και της εμπιστοσύνης του κόσμου, στο σπίτι τους. Έστω μέχρι τις επόμενες εκλογές, ώστε να τους γίνει ξεκάθαρο ότι κάθε  λανθασμένη δράση τους, θα φέρνει αντίδραση.

 
 




No comments:

Post a Comment